Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Libanonu do Sýrie se brzy nejspíš vrátí 3000 uprchlíků O návrat do vlasti požádali sami

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bejrút - Podle libanonských úřadů požádalo zhruba 3000 syrských uprchlíků o návrat do vlasti, Bejrút o jejich přepravě jednal s vládou v Damašku. Migranti dosud žili ve městě Arsál a mají se vrátit do 20 kilometrů vzdálené syrské oblasti Kalamún, od které je dělí hory.

Starosta Arsálu Básil Hudžajrí v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že uprchlíci sami o návrat požádali.

Do sousedního Libanonu po propuknutí syrské občanské války v roce 2011 uprchl asi milion lidí, což je zhruba čtvrtina libanonské populace. Libanonská vláda tvrdí, že ve skutečnosti je v zemi 1,5 milionu uprchlíků a jejich přítomnost představuje značnou zátěž pro libanonskou ekonomiku a veřejné služby.

Poté, co se syrské armádě podařilo opět získat kontrolu nad značnou částí Sýrie, z řad některých libanonských politiků včetně prezidenta Michela Aúna zazněly názory, že nastal čas k repatriaci běženců. Jde však o kontroverzní téma, jelikož podle mnohých představitelů mezinárodních společenství situace v Sýrii stále není pro návrat uprchlíků bezpečná. Bejrút opakovaně ujistil, že lidé nebudou k návratu nuceni.

Návrat utečenců se podle starosty Arsálu uskuteční před muslimským svátkem íd al-fitr, kterým končí muslimský postní měsíc ramadán a letos zřejmě připadne na 14. června, kdy má být spatřen srpek nového měsíce.

Minulý týden libanonské bezpečnostní složky informovaly, že Bejrút na navrácení uprchlíků, kteří chtějí domů, spolupracuje s vládou syrského prezidenta Bašára Asada.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) agentuře Reuters sdělil, že na přesunu uprchlíků zpět do Sýrie nespolupracuje, ale byl s nimi v kontaktu, aby zajistil, že mají veškeré doklady potřebné k tomu, aby se v Sýrii opět zapojili do života a měli přístup k pomoci.

Témata:  uprchlíci Libanon Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy