Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump odjede ze summitu G7 dřív, původně prý nechtěl jet vůbec

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Dnes začne v kanadském La Malbaie summit nejvyspělejších zemí G7. Americký prezident Donald Trump z něj odjede předčasně, a to v sobotu dopoledne. Na diskusi o životním prostředí bude podle CNN pouze jeden z prezidentových poradců.

Summitu předcházela ostrá debata vedená na twitteru a týkala se amerických cel na dovoz hliníku a oceli. CNN uvedla, že ještě ve čtvrtek večer Trump o své účasti na summitu polemizoval a dotazoval se poradců, jaký smysl má do Kanady vůbec jezdit. Bylo mu prý řečeno, že neúčast na celém jednání by znamenala, že couvá z toho, co tak hrdě začal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který už v Kanadě je a jednal s tamním premiérem Justinem Trudeauem, vzkázal, že americkému prezidentovi možná nezáleží na tom, že je v izolaci, ale že ostatních šest členů skupiny je připraveno podepsat dohodu mezi sebou, bude-li to třeba. 

Trump se na twitteru dotazoval, proč Evropská unie a Kanada veřejnost neinformují, že roky využívají proti USA masivní obchodní cla a necelní obchodní omezení. "Naprosto nespravedlivé vůči našim zemědělcům, dělníkům a podnikům. Zrušte svá cla a omezení nebo my se jim více než vyrovnáme!" napsal Trump.

V tomtéž duchu pak opakoval: "Prosím, řekněte premiérovi Trudeauovi a prezidentovi Macronovi, že USA účtují masivní cla a vytvářejí necelní omezení. Obchodní přebytek EU s USA činí 151 miliard dolarů a Kanada zadržuje naše zemědělce a ostatní."

V jiném tweetu Trump označil Trudeaua za pohoršeného a dovolávajícího se tradice americko-kanadských vztahů, avšak podle prezidenta Trudeau nemluví o tom, že "Kanada uplatňuje 300procentní sazby na mléčné výrobky". "Poškozuje naše farmáře, zabíjí zemědělství!" stojí v Trumpově tweetu.

Trump se podle CNN soustřeďuje na přípravu schůzky se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, která se má konat 12. června v Singapuru.

Témata:  G7 Donald Trump Justin Trudeau

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.