Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podezřelého z vraždy čtrnáctileté německé dívky dopadli v Iráku

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Berlín - Na severu Iráku byl dopaden hlavní podezřelý ze znásilnění a vraždy 14leté dívky v západoněmeckém Wiesbadenu. Dvacetiletý Iráčan Alí Bašár minulý čtvrtek se svým otcem, matkou a pěti sourozenci spěšně opustil Německo.

Celá rodina odletěla z letiště v Düsseldorfu do Istanbulu a dál do iráckého města Irbíl. Podle německých médií přitom udala na letenkách falešná jména. Při kontrole na letišti se na to ovšem nepřišlo.

Podle ministra vnitra Horsta Seehofera mladíka zadrželi na žádost německé policie na severu Iráku v noci na dnešek kurdské bezpečnostní složky. Německo nemá s Irákem smlouvu o vydávání. V jednotlivých případech je podle mluvčí nicméně vydání podezřelého možné, záleží to ale na vůli iráckých úřadů.

Susanna F. z Mohuče (Mainz) zmizela 22. května. Ve středu našli policisté její tělo v těžko přístupném terénu v okrajové čtvrti Wiesbadenu. Ve čtvrtek policie informovala, že se dívka stala obětí "sexuálního a násilného zločinu".

V souvislosti s činem policie zadržela 35letého žadatele o azyl z Turecka, později jej ale propustila.

Iráčan Bašár byl podle dřívějších informací německé policii známý. V minulosti byl podezřelý z účasti na několika rvačkách a dokonce i ze znásilnění jedenáctileté dívky v ubytovně pro azylanty. Do Německa přišel v říjnu 2015, kdy do střední Evropy po takzvané balkánské stezce proudily stovky tisíc uprchlíků. Německé úřady ale jeho žádost o azyl odmítly, proti čemuž se Bašár odvolal.

Případ smrti 14leté Susanny vyvolal na německé politické scéně ostrou debatu. "Susanna je další obětí pokrytecké a egoistické vítací politiky spolkové kancléřky Angely Merkelové," uvedla na twitteru politička protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová. AfD uspořádá v sobotu v Mohuči, kde zavražděná Susanna žila, demonstraci proti imigraci pod heslem "Dost! Konečně vyvodit důsledky". 

Témata:  znásilnění Irák uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy