reklama

"Předpokládám, že vydáme společné stanovisko k obchodu," uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci. "To ale podrobně neřeší celý problém, máme jiné názory než Spojené státy," dodala.

"Je pro nás důležité, že se zavazujeme k obchodování založeném na určitých pravidlech, že budeme i nadále bojovat proti protekcionismu a že chceme reformovat Světovou obchodní organizaci (WTO)," pokračovala Merkelová. Členské země G7 se podle ní shodly na nutnosti snížit cla a další obchodní bariéry. "To jsou sdílené názory, problémy jsou ale v detailech," řekla.

"Trumpova cla" se vztahují na celou Evropskou unii. Skupinu G7 tvoří vedle Spojených států ještě Británie, Francie, Kanada, Německo, Itálie a Japonsko. Evropská unie jako celek je pak označována za osmého člena.

V závěrečném komuniké, kterým tradičně summity G7 končí, bude zmíněna americká výjimka týkající se recyklace plastů. Merkelová oznámila, že šest zemí G7 - Itálie, Francie, Británie, Německo, Japonsko a Kanada - se zavázalo, že v rámci ochrany oceánů před znečištěním od roku 2030 zaručí recyklovatelnost plastů. Spojené státy se ochrany oceánů sice chtějí také účastnit, nesouhlasí ale se stanovením konkrétního cíle v tomto případě.