Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blokovaná loď s migranty zřejmě přistane ve Španělsku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Amnesty International

Madrid/Řím - Na palubě lodi Aquarius, kterou odmítla přijmout Itálie, je 629 uprchlíků, z toho 123 nezletilých bez doprovodu, dalších 11 dětí a sedm těhotných žen. Loď má kapacitu 550 osob a zásoby na jeden den. Plavidlo může přistát ve Španělsku. Rozhodl o tom dnes premiér Pedro Sánchez.

Itálie loď do přístavu nepustila v neděli a obrátila se na Maltu, aby uprchlíky přijala ona. Malta to odmítla.

Španělský premiér Sánchez dal pokyn, že loď může zakotvit v přístavu Valencie. "Je naší povinností předejít humanitární katastrofě a nabídnout těmto lidem bezpečné místo k zakotvení, abychom dostáli svým závazkům v oblasti lidských práv," uvedl Sánchez, který se úřadu premiéra ujal zhruba před týdnem.

"Vítáme rozhodnutí španělské vlády, která lodi odmítnuté v Itálii umožnila zakotvit ve Valencii," komentoval Sanchézův krok eurokomisař pro otázky vnitra a migrace Dimitris Avramopulos. "Jde o skutečný projev solidarity jak vůči zoufalým a zranitelným lidem na palubě, tak vůči ostatním unijním státům," dodal podle agentury Reuters.

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini naznačil, že Itálie hodlá znemožnit vjezd do svých přístavů i další lodi. "Dobře udělal," komentovala rozhodnutí Salviniho šéfka francouzské ultrapravice Marine Le Penová. 

Itálie "porušila mezinárodní pravidla a způsobila patovou situaci," myslí si maltský premiér Joseph Muscat. "Musíme si sednout a probrat to, abychom se další takové situaci vyhnuli. Je to problém celé Evropy," dodal maltský premiér.

"(Blokádou lodi Aquarius) jsme otevřeli frontu s Bruselem. S ministrem (zahraničí Enrikem) Moaverem kontaktujeme Evropskou komisi, aby naplnila závazky vůči Itálii, které nikdy nerespektovala," komentoval situaci Salvini.

Témata:  uprchlíci Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy