reklama

"Mají plány na nový převrat a vraždění, ale nejsou na to dost silní," prohlásil ministr vnitra Süleyman Soylu v živém přenosu televize CNN Türk o víkendu. Pokus o puč provedla část armády v červenci 2016 a při jeho potlačení vládními jednotkami zemřelo na 290 lidí. Vláda ze zosnování puče viní Gülena, který to ale odmítá, a od té doby zintenzivnila zatýkání jeho příznivců.

Muharrem Ince, kandidát Lidové republikánské strany (CHP), která je největší opoziční stranou, podal stížnost k soudu na Erdogana kvůli tomu, že ho urážkou poškodil v očích veřejnosti. Ince požaduje odškodné 100.000 tureckých lir (téměř půl milionu korun) a zveřejnění případného verdiktu soudu v pěti velkých novinách.

Už minulý týden podal stížnost k soudu ministr Soylu, a to na šéfa strany CHP Kemala Kiliçdaroglua. Viní ho z urážky prezidenta Erdogana, o němž tento opoziční lídr tvrdí, že převedl velké sumy peněž do daňového ráje. Kiliçdaroglu loni v listopadu uvedl, že má důkazy o tom, že Erdogan, jeho syn, bratr a švagr v prosinci 2011 a v lednu 2012 převedli 15 milionů dolarů na offshoreové společnosti na ostrově Man.