reklama

Trudeau na tiskové konferenci po skončení víkendového summitu G7 označil americká cla za urážlivá a zdůraznil, že se Kanada nenechá komandovat. Americký prezident jeho slova označil za "nečestná a slabošská" a odvolal svou podporu závěrečného prohlášení ze summitu.

Po skončení dnešní schůzky s Kim Čong-unem Trump řekl, že si Trudeau zřejmě neuvědomil, že má prezident na palubě svého letadla televizi a mohl se na jeho proslov dívat. Kanadský premiér se podle něj nicméně ze svého omylu poučil. 

"Mám vlastně Justina rád, víte, myslím, že je dobrý, mám ho rád, ale neměl to dělat. Byl to omyl. Toho bude stát hodně peněz," řekl Trump v rozhovoru, který před tiskovou konferencí poskytl televizi ABC.

Dobrý vztah má americký prezident podle svých slov také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Na tiskové konferenci se vrátil k fotografii z jednání, která byla na sociálních sítích hojně sdílená. Kancléřka na ní stojí opřená o stůl nad Trumpem, který jako jediný ze státníků sedí se zkříženýma rukama. Zachycený okamžik sice podle Trumpa nevypadal přátelsky, ale ve skutečnosti to bylo "velmi přátelské".