Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit s Kimem pomohl zabránit jaderné katastrofě, chvástá se Trump

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Washington/Tokio - Na úterním summitu v Singapuru se KLDR zavázala spolupracovat s USA na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově, za což dostane od Washingtonu bezpečnostní záruky. Americký prezident Donald Trump tvrdí, že jeho schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem zabránila jaderné katastrofě. O poznání méně je nadšené Japonsko.

"Svět udělal velký krok zpět od možné jaderné katastrofy! Nebudou další starty raket, testy jaderných zbraní či výzkum! Unesení se vracejí domů k rodinám. Díky předsedovi Kimovi vstoupil náš den do historie!" napsal Trump na palubě letadla cestou ze Singapuru do Washingtonu.

"Chci poděkovat předsedovi Kimovi za první smělý krok k zářné budoucnosti svého lidu. Naše bezprecedentní setkání - první mezi americkým prezidentem a vůdcem Severní Koreje - dokazuje, že skutečné změny jsou možné," uvedl také šéf Bílého domu.

Trump hned po schůzce se severokorejským vůdcem prohlásil, že ke zrušení tvrdých sankcí vůči KLDR bude možné přistoupit až poté, co Pchjongjang začne s prokazatelným ničením jaderného arzenálu. Spojené státy nicméně pozastaví další konání vojenských manévrů s jihokorejskou armádou, které KLDR opakovaně kritizovala jako provokace a přípravu invaze.

Japonský ministr obrany dnes ovšem prohlásil, že americká vojenská přítomnost v Koreji a společná americko-korejská vojenská cvičení jsou "životně důležitá" pro bezpečnost ve východní Asii. "Rádi bychom v tomto dosáhli porozumění mezi Japonskem, Spojenými státy a Koreou," uvedl Icunori Onodera.

Japonsko podle Onodery hodlá pokračovat ve společných cvičeních s USA a v plánech na posílení své obranyschopnosti v podmínkách hrozícího raketového útoku z KLDR.

Tokio by mohlo pomoci uhradit část nákladů na jaderné odzbrojení Severní Koreje, avšak jedině poté, co Mezinárodní agentura pro atomovou energii obnoví své inspekce v KLDR, uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga Upozornil rovněž, že jaderné odzbrojení KLDR se nevyřeší během jediné schůzky.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Japonsko jaderné zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy