Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva se zlobí: Plán bojové připravenosti NATO uškodí bezpečnosti v Evropě

NATO
NATO
Foto: NATO

Moskva - Rusko se ohradilo vůči programu NATO, který je zaměřený na zvýšení bojové připravenosti. Prý povede ke zhoršení bezpečnosti v Evropě. Moskva hodlá na alianční záměry reagovat ve svých vojenských plánech.

Ministři obrany členských zemí NATO se minulý čtvrtek dohodli, že do roku 2020 bude mít aliance v případě potřeby do 30 dní k dispozici 30 mechanizovaných praporů, 30 letek a 30 bojových plavidel.

Podle generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga se nepočítá s vytvořením nových jednotek, protože k rychlejšímu operačnímu nasazení budou připraveny stávající síly. Jedním z důvodů, proč se NATO rozhodlo posílit své vojenské kapacity, jsou mocenské ambice Ruska.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško alianční záměry kritizoval a prohlásil, že Moskva podnikne všechna nezbytná vojenská opatření, aby zajistila svou bezpečnost. "Program NATO povede ke zhoršení bezpečnosti v Evropě," řekl Gruško agentuře Interfax. 

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.