Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soul souhlasí se zastavením manévrů USA, je to prý nutné pro denuklearizaci KLDR

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Soul - Zatímco Japonsko nesouhlasí s pozastavením amerických cvičných manévrů v blízkosti Korejského poloostrova, Soul je pro. Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa prý podpoří rozhovory o jaderném odzbrojení KLDR.

"Dokud budou probíhat seriózní rozhovory mezi Severní Koreou a Spojenými státy o denuklearizaci Korejského poloostrova a nastolení míru, musíme zvážit různé způsoby, jak tento dialog podpořit," uvedl mluvčí jihokorejského prezidentského úřadu Kim Ui-kjom k budoucnosti americko-jihokorejských vojenských cvičení.

Trump a severokorejský diktátor Kim Čong-un se v úterý setkali v Singapuru, kde se KLDR zavázala spolupracovat s USA na likvidaci jaderných zbraní.

Trump prohlásil, že ke zrušení tvrdých sankcí vůči KLDR bude možné přistoupit až poté, co Pchjongjang zahájí prokazatelné ničení jaderného arzenálu. Spojené státy nicméně pozastaví další vojenské manévry s jihokorejskou armádou. 

Později televizi Fox News šéf Bílého domu řekl, že Spojené státy nebudou pořádat společné manévry s jihokorejskými spojenci, dokud budou probíhat jednání se Severní Koreou.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy