reklama

Na 620 Afričanů minulý týden nalodila francouzská nezisková organizace SOS Méditerranée u libyjských břehů. Plavidlo odmítla přijmout Itálie a míří nyní do přístavu Valencie na východě Španělska. 

Loď Aquarius a dvě doprovodná italská plavidla, na něž byla část běženců naloděna v úterý, by měly do Valencie dorazit o víkendu, možná už v pátek, odhadují španělská média.

Až migranti dorazí do Valencie, ujmou se jich pracovníci Červeného kříže. Běženci budou nejprve umístěni v několikapatrové přístavní budově, kde je prohlédnou zdravotníci. Tam také úředníci provedou jejich registraci. Posléze budou dočasně ubytováni v zařízeních od valencijské vlády.

Nakonec by měli být rozmístěni i do ostatních autonomních regionů, přijmout je nabídly například vlády Katalánska, Baleár či Baskicka. Většina ze 123 nezletilých bez doprovodu by měla zůstat ve Valencii.

Vicepremiérka nové vlády Carmen Calvová upozornila, že přijetí migrantů z lodě Aquarius je pouze solidární reakcí Španělska na výjimečnou humanitární situaci. Nejde tedy o precedent.