Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kotlebovci neuspěli, Slovensko zatím nezpřísní podmínky pro potraty

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Bratislava - Slovenský parlament nebude pokračovat v jednání o návrhu krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), která chtěla výrazně omezit možnost potratů. Někteří poslanci se již ale nechali slyšet, že předloží vlastní návrhy ohledně interrupcí.

LSNS navrhla omezit možnost interrupce pouze na případy, kdy je ohrožen život ženy, dále do 12. týdne těhotenství, pokud žena otěhotněla kvůli znásilnění, nebo do 24. týdne těhotenství v případě genetické poruchy plodu. Předlohu LSNS na katolickém Slovensku podpořilo několik desítek kněží i konzervativní aktivisté.

Sněmovna o iniciativě LSNS jednala již v květnu, hlasování ale bylo odloženo na nynější schůzi. Parlament nakonec rozhodl, že o předloze LSNS ohledně interrupcí sněmovna dále jednat nebude, tedy ani nehlasovala o postoupení materiálu do druhého čtení. 

Na Slovensku mohou v současnosti ženy požádat o interrupci do 12. týdne těhotenství, v případě genetické poruchy plodu lhůta stanovena není. Slovenský ústavní soud již v roce 2007 odmítl podnět, že umělé přerušení těhotenství je v rozporu s ústavou.

V Česku je při ukončení těhotenství na žádost matky nejzazším termínem 12. týden těhotenství, při indikaci genetické vady lze těhotenství ukončit až do 24. týdne.

Témata:  potraty Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.