Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádky kvůli uprchlíkům? Seehofer chce do konce týdne mluvit s Merkelovou

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Berlín - Německou politickou scénou stále otřásá spor, který se týká vracení části uprchlíků přímo z hranic spolkové republiky. Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) chce o třaskavém návrhu do konce týdne jednat s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU).

Spor se týká Seehoferových plánů vracet hned na německých hranicích zpět běžence, kteří už byli registrováni v jiném státu EU, ve Švýcarsku nebo v Norsku. Merkelová se zatím tomuto opatření, které podporuje velká část politiků její konzervativní unie CDU/CSU, brání.

"Naše frakce v úterý jasně vyslovila přání, aby se v brzké době odehrál rozhovor. To se také stane. V brzké době pro mě znamená tento týden," řekl dnes Seehofer v Berlíně po setkání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. "Budeme se velmi intenzivně snažit, aby se našlo řešení," poznamenal.

Změna německého postoje by vedla k tomu, že by spolková republika vracela některé běžence například přímo na hranicích s Rakouskem nebo Českou republikou. Jak by na takovou situaci reagovala Vídeň, dnes rakouský kancléř Kurz říci nechtěl. Někteří pozorovatelé ale vyjadřují přesvědčení, že by Rakousko sáhlo ke stejnému kroku a začalo přímo z hranic vracet migranty do Itálie. Právě italský ministr vnitra v uplynulých dnech svého německého a rakouského kolegu požádal o užší spolupráci v oblasti migrace.

Témata:  Horst Seehofer Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy