reklama

"Gauneři prosperující z kontaktů na veřejnou moc jsou produktem světa, který vrcholní političtí představitelé léta nechali růst a roztahovat se po Slovensku. Světa, z něhož profitovali a opírali o něj vlastní moc. Až se vymknul kontrole a nyní je drží v hrsti," uvedl Kiska.

Neochota postihnout mocné a léta potvrzované křivdy a nespravedlnosti vysvětlují podle prezidenta SR hněv, který pociťují mnozí lidé. "Nedůvěra vytvořila kontext, v němž si nemalá část veřejnosti myslí, že bez tlaku nebude stát schopen a ochoten pravdivě vyšetřit ani popravu dvou mladých lidí," řekl Kiska. 

Kiska také vybídl ministerstvo vnitra, aby zveřejnilo hodnocení průběhu vyšetřování Kuciakovy vraždy, na jehož začátku podle dřívějších informací slovenské prokuratury došlo k pochybením vyšetřovatele. Za amatérský prezident označil postup slovenské policie v souvislosti s její původní snahou získat při vyšetřování Kuciakovy vraždy informace z mobilního telefonu české novinářky Pavly Holcové.

Kiskův projev narušili kotlebovci, které šéf sněmovny Andrej Danko po přerušení prezidentova vystoupení vykázal z jednacího sálu sněmovny.