Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o lechtivé fotky vévodkyně Kate: Bulvár nesouhlasí s pokutou, i Meghan seprý předváděla

Meghan Markleová
Meghan Markleová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Ve francouzském Versailles dnes začal odvolací soud v kauze fotek polonahé Kate Middletonové, vévodkyně z Cambridge. Novináři i samotný časopis Closer usilují o podstatné snížení odškodného a pokut v celkové výši 200.000 eur (5,1 milionu korun).

Fotografové Closeru pořídili snímky v roce 2012, když byli Kate a William rok po svatbě na dovolené v Provence na jihu Francie. Dvě osoby dostaly za jejich zveřejnění maximální možnou pokutu, a to šéfredaktorka časopisu Laurence Pieauová a vydavatel Ernesto Mauri. Ti měli zaplatit po 45.000 eurech. Fotky, které šokovaly britskou korunu, pořídili fotografové Cyril Moreau a Dominique Jacovides z pařížské agentury Bestimage. Každý měl zaplatit pokutu 5000 eur. Dalších 100.000 eur pak měl zaplatit samotný týdeník.

Soud loni v září členů britské královské rodiny přisoudil necelou polovinu sumy, druhá měla směřovat do francouzské státní kasy ve formě pokut.

Novináři, kteří se odvolávají proti podle nich přemrštěnému odškodnému, tvrdí, že i členové královské rodiny musejí počítat s vlezlým zájmem médií, když se někteří z nich chovají vyzývavě jako celebrity. Chtějí přitom jako příklad použít americkou herečku Markleovou, nyní vévodkyni ze Sussexu, která natočila pro časopis pro pány Men's Health smyslný klip o grilování.

Closer patří k nejúspěšnějším bulvárním časopisům ve Francii. K jeho cenným "úlovkům" patří zveřejnění intimního vztahu bývalého francouzského prezidenta Françoise Hollandea z let 2012-2017 s herečkou Julií Gayetovou. Jinak se poměrně intenzivně zaměřuje na zveřejňování známých žen v plavkách, včetně bývalé manželky exprezidenta Nicolase Sarkozyho z let 2007-2012 Cecílie či šéfky nacionalistické Národní fronty Marine Le Penové. 

Ani Closer nedokáže čelit světovému trendu úbytku čtenářů tištěných médií. Od roku 2012 do loňského března klesl celkový počet jeho prodaných výtisků ze zhruba 390.000 na asi 230.000. 

Témata:  Vévodkyně Kate bulvár novináři Meghan Markleová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy