Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie a Itálie se hádají kvůli lodi s uprchlíky

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Kvůli lodi Aquarius, na jejíž palubě je přes 600 uprchlíků, se hádají Francie a Itálie. Roztržka vypukla poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý obvinil italskou vládu z cynismu. Italský ministr vnitra Matteo Salvini, šéf protiimigrační Ligy, teď žádá omluvu.

Italské ministerstvo zahraničí si povolalo francouzského velvyslance v Římě, aby podal vysvětlení. Italský ministr financí Giovanni Tria kvůli konfliktu zrušil dnešní schůzku se svým francouzským kolegou Bruno Le Mairem a v ohrožení je i páteční schůzka Macrona s italským premiérem Giuseppem Contem v Paříži.

Salvini dnes v italském Senátu vyzval francouzský kabinet, aby přešel od slov k činům a projevil velkorysost, kterou marně hledá u Italů, a urychlil solidární příjem uprchlíků.

Salvini také připomněl, že Francie se zavázala přijmout více než 9000 migrantů, kteří v posledních letech přišli do Itálie. Nakonec ale přiznala azyl jen 640 lidem. Zpět do Itálie vrátila Francie 10.249 migrantů, kteří překročili hranici od počátku letošního roku do konce května.

Aquarius je kvůli rozhodnutí italských a maltských úřadů ji nevpustit do svých přístavů ve svízelné situaci. Do Valencie ji čekají nejméně ještě tři dny plavby. Problém mají ve sporu o loď mimochodem i francouzští politici - ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian se nechal slyšet, že by Francie loď ochotně přijala, kdyby byla blíž. Novináři ovšem spočítali, že do jihofrancouzského Marseille by to Aquarius měl blíž než do Valencie.

Témata:  Francie Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy