Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útocích v Sýrii byl loni použit sarin a chlor

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Damašek/Haag - Mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes oznámila, že na severu Sýrie v provincii Hamá byl při dvou útocích loni na konci března velmi pravděpodobně použit zakázaný nervový plyn sarin a rovněž chlor.

Sarin byl podle OPCW použit 24. března 2017 jižně od města Latámina v provincii Hamá.

Organizace rovněž "došla k závěru, že chlor byl velmi pravděpodobně použit jako chemická zbraň 25. března 2017 v nemocnici v Latámina a jejím okolí." Zjištění OPCW byla založena na svědeckých výpovědích a analýzách vzorků.

Vláda prezidenta Bašára Asada byla z chemických útoků obviněna již několikrát. V reakci na údajný útok z letošního 7. dubna ve městě Dúmá ve východní Ghútě, Spojené státy, Británie a Francie bombardovaly syrské cíle, které podle trojice sloužily ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Zda byly chemické zbraně použity v Dúmě, je stále předmětem vyšetřování. 

Témata:  Sýrie chemické zbraně

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy