Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie našla svou páku na EU? Spor o migranty může být silná zbraň

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Ministr vnitra Matteo Salvini odmítl povolit lodi Aquarius francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée s 629 přistěhovalci na palubě zakotvit v italských přístavech. Jak poukazuje server Politico, mnohé to prozradilo nejen o Itálii, ale i o tom, kdo skutečně drží moc.

„Italská populistická vláda možná zanechala svůj plán opustit euro, ale nahradila ho okamžitě jinou silnou hrozbou - že migranty ponechá svému osudu na moři,“ píše Politico s tím, že toto rozhodnutí mělo okamžitý efekt, protože Itálie okamžitě uzavřela přístavy lodi Aquarius a prohlásila, že by migranty měla přijmout Malta.

„Tento krok je zprávou do Bruselu před summitem Evropské rady, který se bude konat koncem tohoto měsíce, že Itálie to myslí vážně ohledně změny podmínek migrace. Definitivně pohřbívá jakoukoli dosud přetrvávající naději, že by vůdci mohli souhlasit s reformou migrační politiky EU. A může zničit způsob, jakým země EU spolupracují ve Středomoří na záchraně migrantů, kteří cestují po moři z Libye,“ píše server.

Nový ministr vnitra Matteo Salvini, který je zároveň vůdcem krajní pravicové strany Liga, tím prý ale sleduje i svou politiku. Rozhodnutí o uzavření přístavů oznámil v neděli, kdy téměř 7 milionů Italů v 761 obcích hlasovalo v komunálních volbách. Výsledky voleb ukazují, že Liga dosáhla dalších zisků, přičemž průzkumy veřejného mínění naznačují, že tento krok je u Italů populární, zdůrazňuje Politico.

„Buď budou otevřeny jiné přístavy, myslím tím Marseille, Barcelonu, Malta - nebo už tu není jiná cesta," řekl zástupce Ligy Nicola Molteni, který má velmi blízko k Salvinimu. „Budeme pokračovat, dokud nebude jasné, že se hudba v Itálii změnila."

Přestože starostové přístavních měst napříč jižní Itálií slíbili, že budou Salvinimu vzdorovat a dovolí lodím vplout do přístavů, bez spolupráce italské pobřežní stráže to půjde jen těžko. Po hádce mezi Římem a maltskými orgány, která trvala téměř 24 hodin, nová vláda Španělska nabídla lodi, aby zakotvila ve Valencii, aby nedošlo k humanitární katastrofě.

Salvini to na na Facebooku oslavoval jako své vítězství a zdůraznil, že „stupňování situace funguje“. „Pokud Itálie udrží vůči lodím migrantů svou agresivnější politiku, znamená to přesměrování lodí. A je snadné si představit, že brzy budou v mezinárodních vodách uvězněna další plavidla," varoval Eugenio Ambrosi, šéf Evropské kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). To nevyhnutelně povede k eskalaci napětí v EU – dosud ale nebyly italským diplomatům v Bruselu dány pokyny, jaký přístup je třeba zastávat, píše server.

Salviniho tah také poskytuje informaci o tom, kdo teď v Římě drží moc. Italské média informovala, že předseda vlády Giuseppe Conte byl „informován" o rozhodnutí Salviniho, když přistál v Římě po návratu ze summitu G7 v Kanadě. Nový premiér je tak pouhý divák, pokud jde o novou italskou migrační politiku.

Když se italská vláda minulý měsíc ujala úřadu, Brusel se hodně bál toho, že se Itálie pokusí získat to, co chce, prostřednictvím eura. Jeden z diplomatů EU uvedl, že situace s lodí Aquarius ukazuje, že Salvini je v rozhovorech připraven využívat migraci jako novou „zbraň na stole" – a tentokrát se jí nevzdá.

Témata:  Itálie uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy