Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valné shromáždění OSN odsoudilo Izrael za zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy, USA se to nelíbí

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York/Gaza - Valné shromáždění OSN ve středu odsoudilo Izrael za zabíjení Palestinců z Pásma Gazy. Přijatá rezoluce, která na rozdíl od podobných dokumentů Rady Bezpečnosti OSN není závazná, požaduje pro Palestince mezinárodní ochranu.

Valné shromáždění (VS) o 193 členech zasedlo mimořádně. Pro rezoluci hlasovalo 120 států, proti osm a 45 se zdrželo. Kromě USA a Izraele proti rezoluci hlasovaly Austrálie, Togo, Šalamounovy ostrovy, Marshallovy ostrovy, Nauru a Federativní státy Mikronésie. Hlasování se kromě České republiky zdrželo například také Slovensko, Německo, Rakousko či Polsko. 

Dokument předložili Palestinci spolu s Alžírskem a Tureckem. Učinili tak poté, co Spojené státy podobný text vetovaly v Radě bezpečnosti. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že rezoluce VS neobsahuje ani zmínku o "teroristech z Hamásu" a je zcela jednostranná.

USA chtěly, aby se do rezoluce přidala pasáž odsuzující násilí Hamásu. O tomto návrhu hlasovalo shromáždění jako první, ale neprošel, protože jej nepodpořily potřebné dvě třetiny států. Pro se vyslovilo 62 zemí včetně České republiky a sousedních států, proti 58 a 42 se zdrželo.

Palestinští představitelé požadují mezinárodní ochranu pro okupovaný palestinský národ. Jakou by měla mít podobu, ale není jasné. Hovoří se o pozorovatelích i o případné mírové misi. Generální tajemník OSN António Guterres ale dříve řekl, že k tomu, aby podal návrh na tuto misi, musí mít mandát Rady bezpečnosti.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy