Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Chicagu budou cestovat hyperloopem? Musk získal zakázku na vysokorychlostní tunel

Vizualizace dopravní kapsle systému Hyperloop uvnitř tubusu
Vizualizace dopravní kapsle systému Hyperloop uvnitř tubusu
Foto: Elon Musk

Chicago - Firma The Boring Company, která patří doportfolia vizionáře Elona Muska, získala od města Chicago zakázku na výstavbu vysokorychlostního podzemního přepravního systému hyperloop. Má spojit čtvrť Loop s O'Hareovým mezinárodním letištěm.

S konceptem hyperloop přišel Musk v roce 2013. Jde o vysokorychlostní transportní systém, který má cestující a náklad přepravovat v kapslích podtlakovými trubkovými tunely rychlostí asi 240 kilometrů za hodinu.

V chicagském projektu má pro osobní přepravu sloužit 16 kapslí. Cesta mezi letištěm a obchodní čtvrtí Loop, která nyní zabere 30 až 45 minut, se tak zkrátí na 12 minut.

Další projekt výstavby systému hyperloop má Musk rozjednaný v Los Angeles, kde se snaží získat povolení pro vybudování tunelu o délce zhruba čtyř kilometrů.

Témata:  hyperloop Elon Musk Chicago

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy