Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italský premiér Conte jede navzdory migračnímu sporu do Paříže

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Foto: Twitter

Řím/Paříž - Navzdory diplomatické roztržce se italský premiér Giuseppe Conte v pátek setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, s nímž má jednat mimo jiné o migrační politice. Obě země se dostali do sporu kvůli lodi Aquarius, na jejíž palubě je přes 600 uprchlíky a kterou Itálie odmítla vpustit do přístavu.

Macron obvinil italskou vládu z cynismu, hrozilo proto, že Conte do Paříže nepojede. Agentura ANSA dnes uvedla, že Macron a Conte spolu ve středu pozdě večer telefonicky hovořili. "Prezident Macron zdůraznil, že svými výroky nechtěl urazit Itálii ani italský lid," uvedla dnes v prohlášení italská vláda. Macron a Conte se podle komuniké shodli, že před summitem EU koncem června je nutné, aby společně probrali nové možnosti řešení migrační krize.

Spor mezi Francií a Itálií kvůli lodi Aquarius se vyostřil ve středu. Italské ministerstvo zahraničí si povolalo francouzského velvyslance v Římě, aby podal vysvětlení ke kritice Itálie ze strany Francie. Italský ministr vnitra Matteo Salvini ve středu také vyzval Francouze, aby se omluvili. Italský ministr financí Giovanni Tria kvůli konfliktu zrušil středeční schůzku s francouzským kolegou Brunem Le Mairem.

Salvini, který zastupuje v italské vládě protiimigrační stranu Liga, ve středu v italském Senátu vyzval francouzský kabinet, aby přešel od slov k činům a urychlil solidární příjem uprchlíků. Připomněl, že Francie se zavázala přijmout přes 9000 migrantů, kteří v posledních letech přišli do Itálie. Nakonec ale podle něj poskytla azyl jen několika stovkám z nich. Zpět do Itálie vrátila Francie 10.249 migrantů, kteří překročili hranici od počátku letošního roku do konce května.

Od začátku letošního roku připlulo do Itálie přes Středozemní moře na 15.340 migrantů z Afriky, loni to bylo 119.370 lidí a v roce 2016 dokonce 181.440, uvádí statistika Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Témata:  uprchlíci Itálie Francie Giuseppe Conte Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy