Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď s uprchlíky musela kvůli počasí změnit trasu, běžence trápí mořská nemoc

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím/Valencie - Tři plavidla s migranty z lodi Aquarius, kterou minulý týden odmítly přijmout Itálie a Malta, musela na cestě do Španělska kvůli špatnému počasí změnit trasu. Kvůli silnému větru byly až čtyřmetrové vlny. Do Valencie plavidlo nejspíš dorazí až v neděli, původně se počítalo se sobotou.

"Aquarius bude pokračovat podél východního pobřeží Sardinie," uvedla na twitteru organizace SOS Méditerranée. Loď Aquarius a dvě italská plavidla by tak měl ostrov Sardinie ochránit před silným větrem. Původně měly lodě plout kolem jižního cípu Sardinie nejkratší cestou do Valencie.

Do Valencie už přijela španělská vicepremiérka Carmen Calvová, která spolu s valencijskou regionální vládou přijetí běženců z lodě Aquarius koordinuje. Calvová dnes popřela předchozí zprávy španělských médií, že by mělo všech asi 625 migrantů z lodě Aquarius dostat status uprchlíka.

"Budeme každého posuzovat individuálně," řekla dnes Calvová po jednání s valencijským premiérem Ximem Puigem. Zdůraznila, že nejprve se o migranty v přístavu postarají zdravotníci a poté budou úředníci státní správy vést rozhovory s každým jednotlivě. Na dotaz novinářů také uvedla, že všichni migranti nemusejí dostat status uprchlíka, a tudíž mohou někteří skončit v detenčních zařízeních pro migranty, kteří do země vstoupili nezákonně.

Organizace SOS Méditerranée dnes rovněž na twitteru napsala, že řada ze 625 migrantů, kteří na třech lodích plují, trpí mořskou nemocí. Lidé jsou také vyčerpaní několikadenní plavbou. 

Loď Aquarius, kterou provozují Lékaři bez hranic a humanitární organizace SOS Méditerranée, zachránila z moře a gumových člunů u libyjských břehů při několika operacích ze soboty na neděli 629 migrantů. Poté se přeplněná loď, která má kapacitu maximálně 500 lidí, vydala na sever ke břehům Sicílie. Itálie ale v neděli odmítla lodi Aquarius vydat povolení k zakotvení.

Témata:  uprchlíci Španělsko Itálie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy