Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok arabské koalice na jemenský přístav Hudajdá si vyžádal už 39 mrtvých, civilisté prchají

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Aden - Jemenský přístav Hudajdá, který kontrolují šíitští povstalci, je už druhým dnem bombardován koalicí v čele se Saúdskou Arábií. Při bojích asi dva kilometry od jižní brány města přišlo dnes o život 30 rebelů a devět příslušníků provládních sil.

Jde zatím o největší bitvu od zapojení mezinárodní koalice do války, která v Jemenu vyvolala jednu z největších humanitárních katastrof na světě. Civilisté prchají k příbuzným na venkov. Mnoho dalších, kteří mimo město rodinu nemají, nemá kam utéci.

Dva obyvatelé v telefonickém rozhovoru s Reuters uvedli, že koalice s pomocí amerických bitevních vrtulníků Apache bombarduje pobřeží u letiště. OSN se mezitím snaží zabránit uzavření přístavu, přes který do země proudí humanitární pomoc pro 8,4 milionu Jemenců na prahu hladomoru.

Mluvčí koaličních sil Turkí Malkí uvedl, že cílem operace je získat kontrolu nad přístavem a letištěm, ale vojáci nebudou vstupovat do obydlené části města. Získání jediného povstalci kontrolovaného přístavu by mohlo změnit poměr sil v jemenské válce ve prospěch vlády.

Humanitární koordinátorka pro Jemen Lise Grandeová oznámila, že OSN bude i nadále přes Hudajdá Jemen zásobovat humanitární pomocí.

Koalice v minulosti několikrát provoz přístavu zablokovala se zdůvodněním, že Húsíům přes něj proudily zbraně od Íránu. Zároveň ale uvedla, že má plány, jak zabránit humanitární katastrofě a posílí humanitární pomoc, až nad Hudajdá získá kontrolu.

Jemen od roku 2014 sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Hrozba zhoršující se humanitární katastrofy by ale mohla tichou podporu Západu ohrozit. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy