Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidskoprávní organizace kritizují Ukrajinu, prý toleruje radikály

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev – Lidskoprávní organizace Human Rights Watch, Amnesty International, Front Line Defenders a Freedom House poslaly otevřený dopis ukrajinskému ministru vnitra Arsenu Avakovovi a generálnímu prokurátorovi Juriji Lucenkovi. Upozornily v něm, že ukrajinská vláda náležitě nestíhá nenávistné projevy radikálů proti etnickým menšinám, feministickým hnutím a aktivistům LGBT.

O dopisu mezinárodních organizací na obranu lidských práv informovala agentura Reuters. "Naléhavě vás žádáme, abyste účinně zabránili činům, které podněcují nenávist a útlak, a abyste viníky pohnali k odpovědnosti," píše se v něm.

Aktivisté upozorňují na násilné incidenty vyvolané radikály, mimo jiné na dubnový pogrom v romské obci, při němž útočníci podpálili obydlí Romů a házeli na ženy a děti kamení. V květnu asi padesátka extremistů napadla akci "Festival rovnosti" v západoukrajinském městě Černivci. Organizátoři byli podle lidskoprávních hnutí za přítomnosti policie zbiti tyčemi a kladivy.

„Není překvapením, že počet podobných násilných činů a hrozeb se zvyšuje, vždyť nedostatečná reakce úřadů je signálem tolerance," konstatují autoři otevřeného dopisu. Násilné činy proti menšinám, kterých bylo od počátku letošního roku nejméně pětadvacet, policie podle nich nestíhá.

Témata:  Ukrajina Human Rights Watch

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy