Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Comey se odchýlil od pravidel, prezidentské volby ale ovlivnit nechtěl, tvrdí zpráva

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Twitter

Washington - Generální inspekce amerického ministerstva spravedlnosti dnes zveřejnila závěrečnou zprávu, podle níž se bývalý šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey při objasňování skandálu kolem úřední pošty někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonové "jasně a dramaticky" odchýlil od pravidel úřadu. Prezidentské volby v roce 2016 ale záměrně ovlivnit nechtěl, píše se v dokumentu.

Hillary Clintonová, které se ve volbách postavila Donaldu Trumpovi, se před volbami dostala do problémů kvůli tomu, že jako ministryně zahraničí v letech 2009 až 2012 používala pro elektronickou poštu soukromý server. Kritika jejího hazardního jednání byla během volební kampaně jedním z hlavních trumfů jejího protivníka. Trump opakovaně žádal její uvěznění.

Vyšetřovatelé FBI ještě v roce 2016 Clintonovou z podezření z trestného činu očistili, i když jí vyčetli krajně neopatrné jednání. Comey pak několik dní před prezidentskými volbami případ znovu otevřel a oznámil, že se rozhodl ji znovu vyšetřovat, což vyvolalo smršť kritiky ze strany demokratů.

Vyšetřování trvalo 18 měsíců. „Nezjistili jsme, že by (Comeyho) rozhodnutí byla důsledkem jeho politické předpojatosti, ale dospěli jsme k závěru, že jasným a dramatickým odchýlením od úředních norem ministerstva (spravedlnosti) a FBI negativně ovlivnil pověst FBI a ministerstva jako nástrojů spravedlnosti," uvádí se ve zprávě.

Trump, který loni Comeyho z funkce ředitele FBI vyhodil, ho zahrnuje výčitkami, že vyšetřování kauzy Clintonové vedl zaujatě a chybně, když případ nedotáhl k soudu.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump USA James Comey

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy