reklama

Jsou obviněni, že po dobu víc než deseti let porušovali americké zákony, a to i během prezidentské kampaně v roce 2016. Nadace by podle prokurátorky Barbary Underwoodové měla být rozpuštěna. Prezident její stanovisko označil za směšné.

V žalobě se mluví o prohřešcích během prezidentské kampaně hovoří – například o „rozsáhlé nezákonné politické koordinaci" mezi nadací a členy Trumpova volebního štábu. Docházelo prý k „opakovanému a záměrnému" vzájemnému obchodování ve prospěch osobních a komerčních zájmů budoucího prezidenta.

Podle prokurátorky sloužila Trump Foundation jako šeková knížka pro platby Trumpa nebo jeho podniků bez ohledu na účel a zákonnost. „Takto by privátní nadace fungovat neměla," dodává Underwoodová, která byla do funkce jmenována za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Trump měl zneužívat nadační fondy k financování kampaně a jiných osobních závazků a k podpoře svého realitního a hotelového byznysu. V rozporu s americkými zákony měla organizace Trump Foundation poukázat volebnímu štábu přes 2,8 milionu dolarů (62 milionů Kč).

Trump na twitteru žalobu označil za dílo „hnusných demokratů," kteří stojí v čele státu New York. Oznámil, že nestojí o mimosoudní urovnání případu, jak to v podobných situacích udělal už dříve.