Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump uznal, že Krym patří Rusku? Jeho výrok vyvolal divoké diskuze

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

New York - Na nedávném summitu sedmi hospodářsky nejsilnějších států G7 v Kanadě údajně americký prezident Donald Trump prohlásil, že Krym je ruský, protože každý, kdo tam žije, mluví rusky.

Tvrdí to americký server BuzzFeed, který se odvolává na dva anonymní diplomatické zdroje.Problematický výrok měl šéf Bílého domu pronést na páteční večeři během diskuse o zahraniční politice.

„Není jasné, zda byl Trumpův komentář zběžnou poznámkou pronesenou žertem, nebo zda jde o signál radikálního ústupu od dosavadní americké zahraniční politiky," uvedl BuzzFeed.

Podle serveru navíc zpochybnil navíc podporu západních států Ukrajině, která je podle Trumpa "jednou z nejvíc zkorumpovaných zemí na světě“.

Ruská anexe Krymu z roku 2014 byla také příčinou pozastavení členství Ruské federace ve skupině hospodářsky nejvyspělejších zemí, která léta fungovala jako G8. Trump minulý týden před odletem do Kanady prohlásil, že Moskva by se do skupiny G7 měla vrátit.

Stejný návrh dnes prezident zopakoval v rozhovoru pro televizi Fox News. Vztahy s ruským vůdcem Vladimirem Putinem by prý byly lepší, kdyby s ním západní státníci seděli za jedním stolem. Pokud bude Rusko na příští summit G7 přizváno, „vyzvu Putina, aby odešel ze Sýrie i z Ukrajiny," dodal Trump.

Témata:  Donald Trump Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy