Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusku se nelíbí navýšení počtu amerických vojáků v Norsku, prý vyvodí důsledky

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Oslo - Norsko v úterý oznámilo, že požádá Spojené státy, svého spojence z NATO, aby od roku 2019 na cvičení do skandinávské země poslaly 700 příslušníků svého námořnictva místo dosavadních 330. Ti mají být umístěni blíže norsko-ruské hranici. A Rusko už hrozí odvetou.

Ruský velvyslanec v Oslu oznámil, že jeho země vyvodí důsledky z navýšení počtu amerických vojáků v Norsku. Plán označil za jasně nepřátelský krok, který zvýší napětí. „Vnímáme to jako jasně nepřátelský krok a nezůstane bez následků," dodal ambasador.

„To činí Norsko hůře předvídatelným a mohlo by způsobit zvyšování napětí, vyvolat závody ve zbrojení a destabilizovat situaci v severní Evropě," uvedl ruský velvyslanec v prohlášení umístěním na facebooku.

Norsko je znepokojeno Ruskem od anexe ukrajinského Krymského poloostrova v roce 2014. Zároveň však zdůrazňuje, že svého mnohem většího souseda, s nímž má na severu společnou hranici v délce 196 kilometrů, nepovažuje za přímou hrozbu.

Norsko se v roce 1949 stalo zakládajícím členem NATO. Aby uklidnilo tehdejší Sovětský svaz, zavázalo se, že nedovolí cizím vojskům vstup na své území. Později tento závazek zmírnilo, aby umožnilo společná vojenská cvičení se zahraničními armádami na norském území. První američtí vojáci dorazili do Norska loni v lednu, aby tam cvičili boj v zimních podmínkách.

Témata:  Norsko Rusko U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy