Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemonta naštvala šunka Pig Demont, na obalu má prasátko s černými vlasy a brýlemi

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Barcelona - Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont brojí proti šunce s názvem Pig Demont, kterou vyrábí firma v Andalusii na jihu Španělska. Nelíbí se mu ani obal, na kterém je kreslené prasátko s černými vlasy a brýlemi.

Puigdemontovou stížností na potravinářskou formu se začal zabývat španělský úřad pro ochranu duševního vlastnictví, který prozatím pozastavil registraci značky Pig Demont v oficiálním registru a to do doby, než se spor vyřeší.

Alberto González López svou firmu pojmenoval Pig Demont již loni v prosinci. Pozornost ale jeho volba názvu vyvolala až tento týden, kdy poskytl rozhovor rádiu Cope.

González v něm ujistil, že název firmy nemá s katalánským expremiérem nic společného a je kombinací anglického slova pig (prase) a francouzského spojení du mont (z hory, horský). Ani prasátko, které Puigdemnota nápadně připomíná, nemá prý s katalánským separatistou nic společného. "Pokud se v kresbě prasátka poznává, je to jeho problém, ne můj," řekl González.

Advokát Carlese Puigdmenota má ale jiný názor. Katalánské stanici TV3 právník Jaume Alonso-Cuevillas řekl, že značka Pig Demont je urážlivá a má "fonetickou podobnost se jménem rodiny, která k jeho použití nedala svolení".

Témata:  Carles Puigdemont zajímavosti Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy