Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eiffelovka se změní k nepoznání. Kvůli teroristům bude vypadat jinak

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Dominantu francouzské metropole - slavnou Eiffelovu věž - doplní nový bezpečnostní prvek. Vyroste kolem ní třímetrová stěna z neprůstřelného skla. Měla by ochránit turisty před případnými útoky teroristů. Jednu z nejznámějších památek světa navštíví ročně okolo šesti milionů návštěvníků.

Dominanta Paříže přiláká každoročně statisíce turistů - po teroristickém útoku v listopadu 2015, při kterém ve francouzské metropoli zemřelo 130 lidí a dalších více než 360 bylo zraněno, se úřady rozhodly zvýšit bezpečnostní opatření.

"Eiffelova věž je jednou z nejznámějších památek světa a je možné, že některé teroristické organizace se na ni pokusí zaútočit," myslí si Bernard Gaudillere.

Od konce roku 2015 střeží okolí věže policejní hlídky - teď je navíc posílí originální bezpečnostní prvek - hradba z neprůstřelného skla. Cílem tohoto projektu není ochránit památku, ale turisty, kteří každodenně stojí kolem jejích pilířů.

Bezpečnostní hradba má být tři metry vysoká a šest centimetrů silná. Umístěna má být jižně a severně od této pamětihodnosti. Turisté pak budou do areálu proudit otevřenými průchodu v rozích.

V okolí věže nebudou chybět ani pilíře, které mají zabránit teroristům útočit motorovými vozidly. Samotné sklo pak poskytne ochranu před střelbou či granáty. Skleněná hradba by měla být dokončena už v září. Dělníci musí dohromady složit 450 skleněných desek.

Na projekt bylo vyčleněno v přepočtu přes 781 milionů korun.

Témata:  Eiffelova věž Paříž Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy