Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Nizozemsku najela do lidí na festivalu dodávka. Jeden mrtvý a tři zranění, řidiče dopadla policie

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Amsterdam - Dodávka v obci Landgraaf na jihu Nizozemska u hranice s Německem dnes časně ráno najela do davu a srazil čtyři lidi. Jedna osoba zemřela, tři další utrpěly zranění, informovala agentura Reuters. Na místo incidentu dorazily sanitky a záchranářský vrtulník. Policie nejbližší okolí uzavřela, v poledne bylo místo již plně průjezdné.

Incident se stal v areálu, kde v noci skončil třídenní hudební festival Pinkpop. Za volantem bílé dodávky, která krátce po 4:00 SELČ srazila na cestě u jednoho ze stanových městeček mimo samotný festivalový areál skupinu čtyř lidí, seděl podle policie 34letý Nizozemec z města Heerlen. To sousedí s obcí Landgraaf, na jejímž katastru ke srážce došlo. Muž nejprve z místa nehody ujel, později se sám přihlásil policii v Amsterodamu a byl vzat do vazby.

Srážku nepřežil 35letý muž z Heerlenu. Tři další lidé ve věku 23, 26 a 30 let utrpěli vážná zranění a jsou v kritickém stavu v nemocnici. Všichni tři pocházejí buď rovněž z Heerlenu nebo z Landgraafu.

"O jeho motivu nemohu ještě nic říct," uvedla státní zástupkyně Daniele Weymarová. Zda řidič jednal úmyslně, prokurátorka neřekla. Možné je podle ní nicméně to, že se jednalo o obyčejnou dopravní nehodu. Řidič dodávky se po převozu zpět do provincie Limburg podrobí výslechu.

"Ležela jsem ve stanu a najednou jsem slyšela hrozně moc sirén," popsala listu De Volkskrant okamžiky krátce po nehodě Karlijn Houtermanová, jedna z návštěvnic festivalu.

Busje rijdt in op camping bij Pinkpop - 1 dode en diverse gewonden https://t.co/XkjvFDZoNx pic.twitter.com/Kqg4bH3r7m

— Business Insider Nederland (@BINederland) 18. června 2018

"Je hrozné, že tak dobrý Pinkpop skončil tímto způsobem," uvedl starosta města Landgraaf Raymond Vlecken, který navštívil místo tragédie. Organizátoři festivalu uvedli, že jsou v šoku.

České ministerstvo zahraničí v současné době nemá podle mluvčí Michaely Lagronové informace, že by mezi postiženými byli Češi. "Sledujeme to dál, ale je nepravděpodobné, že by se to změnilo," řekla ČTK Lagronová.

Festival Pinkpop v neděli večer v Landgraafu po třech dnech skončil. Akci, na které vystoupil například americký zpěvák Bruno Mars, navštívily desítky tisíc lidí.

Témata:  dodávka najela do lidí na festivalu v Nizozemí Nizozemí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy