Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sportovní diplomacie? Severní a Jižní Korea jednají o spolupráci sportovců na Asijských hrách

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Představitelé KLDR a Jižní Koreje dnes jednají o tom, zda při zahajovacím ceremoniálu srpnových Asijských her nastoupí jejich sportovci spolu a zda vytvoří v některých sportech společné týmy.

Nové mezikorejské schůzky přicházejí poté, co se v úterý sešli na historickém summitu v Singapuru severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump.

Předmětem dnešních rozhovorů, které se konají ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi, je spolupráce korejských sportovců na Asijských hrách, jež letos pořádá Indonésie. Jednat by se mělo i o možném uspořádání basketbalových zápasů týmů Severní a Jižní Koreje, které vůdce KLDR navrhl na summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem v dubnu, uvedlo jihokorejské ministerstvo sportu.

Na Korejském poloostrově se letos snížilo napětí, když Kim Čong-un zastavil raketové a jaderné testy své země a vydal se na cestu diplomacie. Minulý týden se generálové armád obou Korejí dohodli na obnově vojenské telefonické horké linky.

V tomto týdnu budou zástupci Severní a Jižní Koreje diskutovat o obnově setkání rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950-53. Ve hře je i obnovení přerušených železničních a silničních spojení mezi oběma zeměmi a zřízení jihokorejského styčného úřadu v KLDR.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea sport

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy