Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sportovní diplomacie? Severní a Jižní Korea jednají o spolupráci sportovců na Asijských hrách

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Představitelé KLDR a Jižní Koreje dnes jednají o tom, zda při zahajovacím ceremoniálu srpnových Asijských her nastoupí jejich sportovci spolu a zda vytvoří v některých sportech společné týmy.

Nové mezikorejské schůzky přicházejí poté, co se v úterý sešli na historickém summitu v Singapuru severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump.

Předmětem dnešních rozhovorů, které se konají ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi, je spolupráce korejských sportovců na Asijských hrách, jež letos pořádá Indonésie. Jednat by se mělo i o možném uspořádání basketbalových zápasů týmů Severní a Jižní Koreje, které vůdce KLDR navrhl na summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem v dubnu, uvedlo jihokorejské ministerstvo sportu.

Na Korejském poloostrově se letos snížilo napětí, když Kim Čong-un zastavil raketové a jaderné testy své země a vydal se na cestu diplomacie. Minulý týden se generálové armád obou Korejí dohodli na obnově vojenské telefonické horké linky.

V tomto týdnu budou zástupci Severní a Jižní Koreje diskutovat o obnově setkání rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950-53. Ve hře je i obnovení přerušených železničních a silničních spojení mezi oběma zeměmi a zřízení jihokorejského styčného úřadu v KLDR.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea sport

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy