Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na libyjský ropný terminál zničil 400 tisíc barelů ropy

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Tripolis - Požár libyjského ropného terminálu Rás Lanúf, který propukl v důsledku útoku ozbrojených milic, způsobil ztrátu 400.000 barelů ropy.

Snížil tak skladovou kapacitu tohoto významného zařízení o 42 procent, respektive z 950.000 na 550.000 barelů. S odkazem na sdělení libyjské státní ropné společnosti NOC o tom informoval zpravodajský server BBC.

Fotografie terminálu, který byl pohlcen černým dýmem, státní společnost zveřejnila na twitteru a uvedla, že se plameny mohou dál šířit a způsobit další škody. Terminál by se tak mohl ocitnout zcela mimo provoz.

Útok na Rás Lanúf a další terminál As-Sidr zahájila minulý týden ve čtvrtek milice bojující proti Libyjské národní armádě (LNA) generála Chalífy Haftara. Ten je spřízněn s kabinetem na východě země. Útok vedl k evakuaci zaměstnanců terminálů a k přerušení exportu. Podle Libyjského Červeného půlměsíce si boje zatím vyžádaly nejméně 28 obětí na životech.

Témata:  Libye ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.