reklama

Pachatel, který zahájil z automobilu palbu na lidi před internetovou kavárnou, zranil šest osob. Dva muži ve věku 18 a 29 let po převozu do nemocnice v noci na dnešek zemřeli. Dnes ráno podlehl svým zraněním třetí muž ve věku mezi 30 a 40 roky. Jeden člověk zůstává hospitalizován s vážným zraněním, další dva jsou zraněni lehce.

Šéf policie v Malmö dnes prohlásil, že střelba je s největší pravděpodobností spojena s válkou gangů, které bojují o území nebo o čest. "Všichni ti, kdo byli zasaženi kulkami, mají napojení na gangsterské prostředí v Malmö," prohlásil policejní šéf Stefan Sinteus.

V Malmö v současné době probíhají tři nebo čtyři takové konflikty a pondělní incident s nimi údajně souvisí. "Je ale neobvyklé, že při jednom incidentu zahynou hned tři lidé," podotkl Sinteus s tím, že pachatel zadržen nebyl a motiv činu není známý. "Obecně takové spory mohou vzniknout kvůli obchodním zájmům, dívkám nebo nedostatečnému respektu druhé strany," dodal Sinteus.

Incident se stal na třídě Drottninggatan v centru třetího největšího města země v bezprostředním sousedství policejní stanice. Podle švédských médií Drottninggatan nepatří mezi nebezpečné oblasti Malmö, doposud se jednalo o klidné místo, které bývá večer plné lidí. V době střelby, kolem 20:00 hodin, zde Švédové slavili vítězství svého fotbalového týmu nad Jižní Koreou na mistrovství světa v Rusku.

Podle deníku Aftonbladet došlo mezi roky 2011 a 2018 ve Stockholmu, Göteborgu a Malmö k 1500 případům střelby, více než 520 lidí při nich utrpělo zranění a 131 osob bylo zabito. Zbraně často pocházely z Balkánu.

Také studie akademiků zveřejněná v květnu v časopise European Journal on Criminal Policy and Research poukazuje na velký nárůst střelných útoků ve Švédsku v posledních 20 letech. Podle studie jsou případy střelby se smrtelnými následky ve Švédsku čtyřikrát až pětkrát obvyklejší než v sousedních zemích.

Zahraniční média dávají v poslední době násilí v Malmö a v dalších městech na jihu Švédska stále častěji do souvislosti s přílivem imigrantů, pro něž jsou jihošvédské přístavy vstupní branou do země. Švédský statistický úřad uvádí, že 54 procent ze zhruba 330.000 obyvatel Malmö mělo v roce 2017 alespoň jednoho rodiče narozeného v cizině. Největší skupinou přistěhovalců v Malmö jsou Iráčané, Dánové, dále pak lidé ze Srbska, Bosny a Hercegoviny, Libanonu, Íránu, Polska, Turecka, Maďarska a Rumunska.