Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pátý rok po sobě přibývá uprchlíků, denně své domovy opouští 44 tisíc lidí

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Ženeva - Ve světě bylo loni na útěku 68,5 milionu lidí, což je rekordní údaj pátý rok po sobě. Asi polovina běženců jsou děti. Velký podíl na vysokém počtu uprchlíků mají konflikty v Africe a také rohingská krize. Není pravda, že migrační krizí jsou postiženy vyspělé země.

Nových uprchlíků bylo loni mezi běženci 16,2 milionu, což znamená, že denně z domovů ve světě prchá v průměru na 44.000 lidí. Ze zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) také vyplývá, že 85 procent uprchlíků se zdržuje v rozvojových zemích, a to i v těch nejchudších.

Není tedy pravda, že uprchlickou krizí jsou postiženy rozvinuté země, napsala agentura Reuters.

Kvůli tomu, aby unikli konfliktu nebo pronásledování, odešlo v roce 2017 z domovů 25,4 milionu lidí, což je téměř o tři miliony více než v roce 2016. O 300.000, na 3,1 milionu lidí, stoupl počet těch, kteří na konci loňského roku čekali na udělení statusu uprchlíka. Jediný z dílčích údajů, který se nezvýšil, je množství lidí, kteří sice opustili své domovy, ale zůstali ve své zemi. Je jich 40 milionů, což je méně než bylo v roce předchozím. Těchto "domácích běženců" má nejvíce Sýrie, za ní pak je Kolumbie, Kongo a Afghánistán.

Z pohledu absolutních čísel nejvíc uprchlíků přijalo Turecko, na jehož území je 3,5 milionu běženců, hlavně Syřanů. Z pohledu poměru k domácí populaci je uprchlíky ale nejvíce zatížen Libanon.

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů) UNHCR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy