reklama

Evropská komise (EK) na setkání pozvala "zainteresované" státy, více ale neupřesnila. Kromě německé kancléřky Angely Merkelové, rakouského kancléře Sebastiana Kurze a předsedy EK Jeana-Claudea Junckera se minisummitu patrně zúčastní také zástupci Francie, Itálie, Španělska, Řecka a Bulharska, uvedly agentury AFP a AP. 

"Summit patrně svolává státy klíčové ve sporu o trvalou odpovědnost. Je logické, že Rakousko jakožto budoucí předsednická země je pozváno. My budeme mít možnost o těchto tématech mluvit mezi zeměmi V4 a Rakouskem už zítra (ve čtvrtek) v Budapešti. To je naše platforma a pan Kurz je podobně smýšlející, takže lze využít našeho zítřejšího (čtvrtečního) setkání ke koordinaci mezi středoevropskými zeměmi," uvedla mluvčí české vlády.

Spekulace o tom, že se ještě tento týden bude konat mimořádný summit některých zemí k migraci, se objevily už o víkendu v souvislosti s vládní krizí v Německu, kterou vyvolal spor o migrační plán mezi ministrem vnitra Horstem Seehoferem a kancléřkou Merkelovou. Mluvčí německé vlády v neděli ale odmítl spekulace komentovat s tím, že summity jsou záležitostí evropských institucí.