Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko kritizuje odchod USA z Rady OSN pro lidská práva, je to prý chyba a cynismus

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Moskva - Odchod Spojených států z Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) je podle Ruska chybou a "sprostým cynismem". USA prý poškodily svou reputaci ochránce lidských práv a ukázaly, že pohrdají v podstatě celou Organizací spojených národů.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová v úterý řekla, že UNHRC, která má dohlížet na dodržování lidských práv ve světě, není hodna svého názvu a že si tropí z lidských práv posměch. Žádná jiná země podle ní "neměla odvahu přidat se k našemu boji" za přeměnu tohoto "pokryteckého tělesa sloužícího vlastním zájmům". 

"Je to banální a sprostý cynismus amerických kolegů, kteří tvrdošíjně odmítají přiznat, že u sebe mají vážné problémy se zajišťováním lidských práv, ale přitom se neustále snaží podle vlastních politických zájmů změnit složení rady, v níž, jak zdůrazňují, není místo pro zatvrzelé porušovatele lidských práv," reagovala dnes mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Washingtonu také vyčetla, že se snaží jiným státům vnucovat svou verzi chápání toho, co jsou lidská práva. Dodala přitom, že UNHRC již bez Spojených států účinně pracovala a pracovat bude.

V roce 1954 UNHCR získalo Nobelovu cenu míru za mimořádné úsilí při pomoci uprchlíkům v Evropě. O čtvrt století později, v roce 1981, UNHCR obdrželo tuto cenu znovu, tentokrát již za celosvětovou pomoc uprchlíkům tváří v tvář politickým překážkám, jak zněla citace při udílení.

Kancelář UNHCR v Praze byla otevřena v roce 1992 v souvislosti s přistoupením České republiky k Úmluvě o uprchlících z roku 1951 a jejímu Protokolu z roku 1967. Hlavním cílem UNHCR v České republice je podporovat úsilí o vybudování komplexního, udržitelného a samostatného azylového systému, který státu umožní posoudit žádosti o mezinárodní ochranu v souladu s mezinárodně uznávanými standardy a s mezinárodním právem. 

Témata:  Rusko USA lidská práva UNHCR OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.