reklama

Parlament také schválil ústavní dodatek bránící příslušníkům "cizích populací" usadit se v Maďarsku.

"Maďarští občané oprávněně očekávají, že vláda využije všech prostředků, které jsou potřeba k boji s nelegální migrací a s aktivitami, které této migraci pomáhají," uvedl ministr vnitra Sándor Pintér v odůvodnění návrhu. "Balíček zákonů Stop Soros naplňuje tento cíl, organizovaní nelegální migrace se totiž stává trestným činem. Chceme využít tyto zákony, abychom zabránili tomu, aby se z Maďarska stala země imigrantů," dodal.

Kritizovaný zákon je namířen zejména proti organizacím, které podporuje americký miliardář maďarského původu George Soros. Ten se stal hlavním terčem výpadů premiéra Viktora Orbána v jarní předvolební kampani.

Balíček Stop Soros mimo jiné uvaluje zvláštní 25procentní daň na organizace, které podporují migraci.

Podle maďarských statistik žilo v dubnu v desetimilionové zemi 3555 uprchlíků. Jen 342 lidí bylo za první čtyři měsíce letošního roku zaregistrováno jako žadatelé o azyl; většinou pocházeli z Blízkého východu a 279 azyl získalo. Nyní se ale podle mnohých situace změní. "Místo toho, aby poskytla lidem ochranu před pronásledováním, maďarská vláda se rozhodla připojit k pronásledovatelům," prohlásila Márta Pardaviová z maďarského helsinského výboru.