Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se vydávali za fotbalové fanoušky, teď ve Finsku žádají o azyl

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Pět lidí zneužilo dokumenty, jimiž se prokazují fanoušci světového šampionátu ve fotbale. Ilegálně přešli hranici Finska, kde následně požádali o azyl.

Žadatelé o azyl vstoupili do Finska z Ruska. Ruské úřady majitelům vstupenek na zápasy turnaje umožnily bezvízový vstup a vystavily jim také příslušné doklady.

"Byli jsme na to připraveni, protože jsme věděli, že lze vstoupit do Ruska bez víza," řekl Marko Saareks, který je u finské pohraniční stráže šéfem oddělení pro vyhodnocování rizik. "Ale bylo překvapující, že to začalo už na začátku turnaje," dodal.

Saareks řekl, že nigerijský občan překročil rusko-finskou hranici už minulý pátek, a sice s falešným brazilským pasem. V sobotu pak přišli tři Maročané. Číňan z Ruska přiletěl. Přistál v Helsinkách a měl u sebe pouze doklady fanouška mistrovství světa.

Finsko je součástí schengenského prostoru 19 zemí, mezi nimiž se lze volně pohybovat. Od roku, kdy vypukla migrační krize, ale sílí odpor vůči otevřeným hranicím.

Témata:  Finsko uprchlíci Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy