Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrdinové socialistické práce budou mít v Rusku sociální výhody

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - V Rusku se chystá zákon, který poskytne sociální výhody osobám s titulem Hrdina socialistické práce. Normu podporuje šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin i ministr financí Anton Siluanov.

Podle Volodina by nositelé titulu měli být osvobozeni od komunálních poplatků, což státní pokladnu zatíží částkou přes 1,5 milionu rublů ročně (asi půl milionu korun). Nový výdaj by měl být zařazen do návrhu státního rozpočtu pro příští rok.

Titul Hrdina socialistické práce se používal mezi lety 1938 až 1991 a používal se i v Československu. Prvním jeho nositelem byl diktátor Josif Stalin.

Vyznamenání v Sovětském svazu dostalo přes 20 tisíc lidí, někteří dokonce třikrát. Režim oceňoval jejich "zásluhy v oblasti hospodářské a sociálně kulturní výstavby, pracovní hrdinství a podíl na růstu síly a slávy SSSR". 

Témata:  Rusko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy