reklama

Šéf Bílého domu Donald Trump po schůzce se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem minulý týden řekl, že KLDR se zavázala zlikvidovat jedno ze svých raketových odpališť. Jméno zařízení ale nesdělil.

Nejmenovaný americký představitel lokalitu určenou ke zničení identifikoval jako střelnici Sohe. Kim prý na summitu řekl, že k likvidaci dojde "brzy"; časový údaj ale neupřesnil. Pchjongjang navíc tento Kimův závazek veřejně nepotvrdil.

Podle analytiků byla základna Sohe zřízena v roce 2008 a nacházejí se tam výzkumná zařízení pro raketový vývoj, jakož i podpůrná věž pro obsluhu balistických raket. Střelnice se užívá především k testování motorů Pektusan postavených pro rakety dlouhého doletu, jako je Hwasong-15.

V prosinci 2012 vypustila Severní Korea ze Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií. Další raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila KLDR ze střelnice Sohe v únoru 2016; i tehdy za to čelila ostré mezinárodní kritice.