Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stop Soros: Šéf Orbánova úřadu obhajoval protiimigrační zákony

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarský parlament ve čtvrtek schválil přísné zákony, které mimo jiné zavádějí tresty za podporu nelegální migrace. Šéf úřadu maďarské vlády Gergely Gulyás dnes balíček opatření známý jako "Stop Soros" vehementně obhajoval.

Sedmý dodatek k ústavě a zákony Stop Soros slouží k zajištění suverenity a bezpečnosti Maďarska. "Zákony mají zabránit tomu, aby se Maďarsko stalo zemí migrantů," řekl Gulyás.

Ústavní dodatek zakazuje "nucené usídlení příslušníků cizích populací" v Maďarsku a zdůrazňuje platnost principu, podle kterého se musí migranti zaregistrovat v první bezpečné zemi, do které přijdou.

Podle Gulyáse se Evropa mohla vyhnout nejrůznějším sporům, kdyby tento princip uplatňovaly všechny země EU. 

Kritizované zákony jsou namířeny zejména proti organizacím, které podporuje americký miliardář maďarského původu George Soros. Ten se stal hlavním terčem výpadů premiéra Viktora Orbána v jarní předvolební kampani. Premiér jej viní z aktivní podpory masové imigrace do Evropy a z vměšování do maďarské politiky. 

Kromě nevládních organizací kritizovaly Maďarsko například Rada Evropy či Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle nich tato právní úprava kriminalizuje činnosti, které jsou zcela legitimní.

Témata:  Maďarsko uprchlíci Viktor Orbán George Soros

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy