Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyměkl? Nařídil sjednotit rodiny migrantů, navíc prý USA přestanou stíhat ilegály s dětmi

Nervózní Donald Trump na tiskové konferenci.
Nervózní Donald Trump na tiskové konferenci.
Foto: YouTube

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes po obří vlně kritiky oznámil, že nařídil úřadům navrátit děti odebrané přistěhovalcům bez dokladů. Jeho manželka Melania je na návštěvě jednoho z center, kde jsou děti internovány.

Americké úřady od května zpřísnily postup vůči migrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Na dospělé je uvalena vazba, jejich děti pak úřady až dosud nuceně umísťovaly do internátní péče. Takto bylo od května odděleno od rodičů na 2300 dětí, což vyvolalo v USA i zahraničí tvrdou kritiku vlády.

Trump ve středu pod tlakem domácí i zahraničí kritiky podepsal dekret, kterým ukončil spornou praxi rozdělování rodin migrantů, kteří do USA přišli nelegálně. Úřadům nařídil vrátit děti odebrané nelegálním migrantům.

Trumpova žena Melania odcestovala na návštěvu střediska, kde jsou děti zadržovány. Na dospělé migranty je po jejich dopadení uvalena vazba, jejich děti pak úřady až dosud nuceně umísťovaly do internátní péče. Takto bylo od května odděleno od rodičů na 2300 dětí.

Do migrační krize se Melania vložila již před několika dny, kdy prohlásila, že násilné rozdělování rodin velmi nerada vidí. Reuters poznamenal, že názor první dámy přispěl k Trumpovu rozhodnutí s kritizovanou praxí skončit.

„Ivanka (dcera) na to má jasný názor, moje žena na to má jasný názor, já na to mám jasný názor. Myslím, že každý, kdo má srdce, na to má jasný názor. Nelíbí se nám, když vidíme rozdělené rodiny," uvedl Trump.

Trumpova administrativa také oznámila, že prozatím skončí s trestním stíháním migrantů, kteří do USA přijdou nelegálně i s dětmi. S odvoláním na nejmenovaného vládního činitele o tom dnes informoval deník The Washington Post.

Ministerstvo spravedlnosti ale podle agentury Reuters uvedlo, že zpráva The Washington Post je nepřesná a že politika nulové tolerance proti nelegálně přicházejícím lidem nadále trvá.

Trump odpovědnost za současnou situaci připsal demokratům, jejichž neochota reformovat stávající migrační systém podle něj krizi vyvolala. „Pozastavujeme stíhání dospělých, kteří jsou součástí rodin, dokud ICE (imigrační policie) nebude mít dostatečné kapacity pro jejich zadržování," citoval deník svůj vládní zdroj.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví Melania Trumpová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.