Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští ročník Eurovize má hostit Izrael, už přišla výzva k bojkotu soutěže

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Jeruzalém - Politika se přelévá i do nečekaných oblastí, například do fotbalu nebo populární hudby. Díky vítězství Izraelky Netty Barzilaiové v letošním ročníku Eurovize má Izrael právo uspořádat tuto písňovou soutěž příští rok. Jenže kde? Status Jeruzaléma stále není dořešen navzdory faktu, že ho například USA pokládají za metropoli židovského státu..

Organizátor soutěže, jímž je Evropská vysílací unie (EBU), se nechce dostat do politické debaty. Souhlas s Jeruzalémem coby dějištěm by přitom byl přihlášením se k politice USA, napsala agentura AP.

Barzilaiová překvapila s písní Toy s feministickým textem, svým nekonvenčním zjevem i slepičím tancem. Zvítězila 12. května.

O dva dny později přesunuly USA z Tel Avivu do Jeruzaléma své velvyslanectví, Palestinci už čtrnáct dní protestovali u hranice Pásma Gazy s Izraelem a při protestu 14. května jich Izraelci 62 zabili. Od března počet mrtvých přesáhl 130 a na Izrael se snáší kritika z celého světa.

Kromě toho země čelí výzvám k bojkotu, avšak Izrael tuto kampaň, známou pod zkratkou BDS, označuje za útok na samu podstatu a existenci Izraele. BDS vyzvala EBU k bojkotu Izraele při příštím ročníku Eurovize. 

Jednotlivé ročníky Eurovize se dosud většinou pořádaly v hlavních městech států minulého vítěze. Izrael za své hlavní město považuje Jeruzalém, avšak to není názor většiny zbytku světa. EBU by přistoupením na pořadatelský Jeruzalém vstoupila do izraelsko-palestinského konfliktu zjevně na izraelské straně. Tento týden překvapila prohlášením, že o příštím pořadatelském městě se rozhodne v soutěži, přičemž Izrael zřejmě nabídne čtyři možnosti, mezi nimiž bude Jeruzalém i Tel Aviv.

Jeruzalém hostil Eurovizi v minulosti už několikrát, naposledy bez problému v roce 1999. Tentokrát je situace ale dramatičtější a Izraelci přestali na Jeruzalému trvat. Znepokojilo je rozhodnutí Argentiny zrušit očekávaný přípravný fotbalový zápas, když jej Izraelci přesunuli z původně ohlášené Haify do Jeruzaléma. Palestinci začali okamžitě protestovat a vyzvali fanoušky, aby spálili dresy superhvězdy Lionela Messiho. Podle Izraele byl zápas zrušen kvůli teroristickým hrozbám na adresu argentinských hráčů.

Ministryně kultury a sportu Miri Regevová, která prosazovala přesun utkání do Jeruzaléma, stejně tak prosazuje konání Eurovize v Jeruzalémě. "Izrael má právo rozhodnout, kde soutěž bude. Sdělím vládě a premiérovi, že by nebylo správné pořádat ji jinde než v Jeruzalémě," řekla. Jenomže obavy z toho, že by Eurovizi mohl potkat stejný osud jako argentinský fotbal, vedly ke zmírnění tónu. Premiér Benjamin Netanjahu řekl, že vláda do této věci zasahovat nebude. 

Témata:  Izrael Eurovize Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy