reklama

"Myslím, že celá Evropa musí těm, kteří jsou především postižení (migrací), Řecku, Maltě, Itálii, Kypru, Bulharsku, Španělsku, prokázat solidaritu a ulehčit jim v jejich úkolech a uhradit zčásti jejich náklady a práci," řekl Oettinger na setkání ministrů financí EU v Lucemburku.

V rozhovoru pro německý list Handelsblatt eurokomisař uvedl, že si od nedělního minisummitu v Bruselu slibuje pokrok na cestě k summitu šéfů a vlád EU. Ten se bude konat příští týden ve čtvrtek a v pátek. Podle Oettingera je třeba dosáhnout sblížení na cestě k evropské jednotě. Nedělního jednání se podle dosavadních informací zúčastní Německo, Rakousko, Itálie, Francie, Řecko, Bulharsko, Španělsko, Malta, Belgie, Dánsko a Nizozemsko.

Premiéři zemí visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) po čtvrtečním summitu v Budapešti oznámili, že na nedělní schůzku v Bruselu nepojedou. 

Pochybnosti v minulých dnech panovaly o tom, které země byly na nedělní schůzku pozvány. Pozvání bylo ústně tlumočeno všem členským zemím Evropské unie na zvláštním briefingu. Písemnou pozvánku však země dostávají až poté, co o ni vysloví zájem. "V návaznosti na včerejší (čtvrteční) jednání V4 a v solidaritě s ostatními premiéry těchto zemí ČR tento zájem vyslovovat neplánuje," řekl dnes zdroj ČTK.