Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová irácká vláda je na dosah? Duchovní Sadr uzavřel dohodu s premiérem Abádím

Irák
Irák
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Irácký šíitský duchovní Muktada Sadr, jehož koalice v květnových volbách získala nejvíce parlamentních křesel, se dohodl na spolupráci s uskupením premiéra Hajdara Abádího, které ve volbách skončilo třetí. Zatím ale není jasné, zda se tím Irák dostane z období politické nejistoty.

Sestavit koalici může trvat i několik měsíců. Sadr sám nekandidoval, premiérem se tedy stát nemůže. Ocitl se ale v pozici, kdy si nejspíš bude moci vybrat, kdo usedne do premiérského křesla.

Po dnešním jednání s Abádím v posvátném šíitském městě Nadžaf uvedl, že jejich spolupráce "překonává sektářské a etnické rozdíly". Ačkoli se tím rozšiřují možnosti pro sestavení nové vlády, není zcela jasné, zda dnešní dohoda přinese spolupráci všech tří nejsilnějších formací, uvedla agentura Reuters.

Již v první polovině června se Sadr dohodl na spolupráci s blokem Fatah podporovaným Íránem, který získal ve volbách druhý největší počet hlasů. O vzájemné spolupráci všech tří skupin však doposud nepadlo ani slovo a Sadr s Abádím dnes prohlásili, že jejich spojenectví "nezavírá dveře ostatním uskupením".

Témata:  Irák Hajdar Abádí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy