Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí orbanizace Evropy? Lucemburský premiér předestřel černý scénář

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Lucemburk - Šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn dnes před zasedáním ministrů zahraničí a obrany EU upozornil na "orbanizací" Evropy. Mohla by podle jeho slov znamenat konec celého poválečného projektu spolupráce evropských zemí.

"Populisté nemohou v Evropě získat navrch. Nesmíme se dostat na cestu 'orbanizace' Evropy," řekl Asselborn s narážkou na Orbána.

Sám maďarský premiér v minulosti hovořil o své vizi "neliberální demokracie" a zdůrazňuje svou úlohu ochránce křesťanských hodnot, které prý západní liberální uspořádání dostatečným způsobem nebrání. V dubnu v parlamentních volbách jeho strana Fidesz obhájila ústavní většinu.

Podle Asselborna by případné vítězství podobně orientovaných uskupení v evropských zemích znamenalo konec celého poválečného projektu spolupráce států na kontinentu a přesvědčení, že kooperace je lepší, než když se jednotlivé státy snaží řešit problémy každý za sebe.

"Myslím, že tenhle duch musí skončit. Migrační otázka je základní otázkou lidskosti," poznamenal Asselborn. Unijní spor o migraci tak podle něj není jen otázkou udržení volného pohybu v EU, ale ohrožuje samotné přežití EU.

Témata:  Viktor Orbán EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy