Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika vyzvala k zastavení dovozu ropy z Íránu

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Washington - Spojené státy vyzývají pod hrozbou sankcí ostatní země světa, včetně svých spojenců, aby zcela ukončily do 4. listopadu dovoz íránské ropy.

Učinily tak v souvislosti s odstoupením USA od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Podle agentur AP a AFP to dnes sdělil nejmenovaný činitel amerického ministerstva zahraničí.

Podle něho zástupci USA nyní cestují po evropských a asijských zemích, aby jejich představitele pobídli k přerušení dovozu do skončení "doby hájení", po níž začne Washington proti Teheránu uplatňovat naplno sankce. Přitom varují, že USA nehodlají nikomu udělovat výjimku, takže v případě odmítnutí budou sankce namířeny i proti všem dovozcům ropy z Íránu.

Americký činitel rovněž řekl, že USA už vyjednávají s dalšími blízkovýchodními zeměmi (z nichž většina má s Íránem napjaté vztahy) o tom, že by zvýšily svůj vývoz, a pokryly tak íránský výpadek.

Témata:  USA ropa Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy