reklama

Video, které se na internetu objevilo o víkendu, ukazuje skupinu migrantů, kteří se pokoušejí překročit malý kanál a protlačit se přes policisty, kteří na sobě měli ochrannou výstroj . K incidentu došlo v chorvatském městě Maljevac, které leží na hranicích s Bosnou, píše Kronen Zeitung.

zdroj: YouTube

Pokus o násilné překročení hranic přichází je asi měsíc poté, co chorvatská vláda varovala, že se po balkánské trase pohybují desítky tisíc migrantů, kteří chtějí najít nový způsob, jak se dostat do západní Evropy.

Podle chorvatského ministerstva vnitra v současné době prochází přes Řecko, Albánii, Černou Horu, Bosnu nejméně 60 000 migrantů, kteří se pokoušejí dostat do Chorvatska. „Pokud zde najdou nějakou slabinu, budou mít potíže," uvedl zdroj z ministerstva vnitra.

Také Červený kříž hovoří o „tisících přistěhovalcích, kteří v současnosti cestují balkánskými zeměmi". Toto číslo se pravděpodobně bude i nadále zvyšovat. Jen v Bosně je v současné době přibližně 6 500 uprchlíků, loni jich přitom bylo jen 755. Organizace varuje, že tito lidé nutně potřebují větší pomoc. Vyjádřila také znepokojení nad tím, jak se region s nárůstem migrantů vyrovnává.

„Tisíce lidí, kteří procházejí balkánským územím, zoufale potřebují základní humanitární služby a podporu," uvedla před několika dny Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

„Obáváme se, že lidé nedostávají potřebnou pomoc. Chtějí pokračovat v cestě a nejsou ochotni využívat státní služby ze strachu, že budou zadrženi,“ uvedl Simon Missiri, regionální ředitel IFRC pro Evropu.